top of page

About Alison

Ruimtelijke inplanting

Ruimtelijke inplanting van het HondaPark te Balen/Olmen is in een potenteel "stiltegebied" !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beslissing Vlaamse Regering 28 november 2013
De Vlaamse Regering op kwam op 08 november 2013 tot het besluit na talrijke overlegrondes, onder meer met de provinciebesturen, dat enkel nog niet-ontwikkeld havengebied in aanmerking komt om er nieuwe (tijdelijke) crosscircuits aan te leggen voor lawaaierige sporten. In havens zijn er immers nog open plaatsen die per definitie "vrij afgezonderd liggen van woongebied". Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters : "Vlaanderen is dicht bebouwd en ik begrijp het standpunt van buurtbewoners zonder meer."

 

Reactie Red de Rust : Wij verwachten dan ook niets minder van een uitdoofscenario door "creatie van trainingsfaciliteiten in havengebieden" en sluiting van het HondaPark tegen vergunningseinde in 2019!

Structuurplanning is een voor het Vlaamse Gewest nieuwe wijze van ruimtelijke planning. Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen  - gecoördineerde versie 2011 - is de uitwerking van deze methodiek op het niveau van Vlaanderen. Het zal de gewenste ruimtelijke structuur van Vlaanderen aangeven als een kader waarin de ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Als dusdanig zal het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen ook de basis vormen voor het ruimtelijk beleid via verordenende plannen en andere maatregelen. In deel 2 "Gewenste Ruimtelijke Structuur : het richtinggevende gedeelte" werden lawaaisporten aangehaald...

 

§ 6.3 Actualisatie prognoses voor de periode 2007-2012 - Analyse van de vraag
De inschatting van de ruimtevraag voor (niet-verweven) toerisme, recreatie en sport in de periode 2007-2012 is gebaseerd op een inventarisatie van gekende onderbouwde ruimtevragen in de sector. De vragen zijn niet ruimtelijk verwerkt en afgewogen. De inschatting geeft geen volledig beeld, maar geeft wel een inzicht in de grootteorde van de gekende ruimtevraag.
Voor gereglementeerde omlopen voor lawaaisporten wordt uitgegaan van een ruimtevraag op korte termijn (tot 2012) van 10 terreinen, dit is ongeveer 200 ha (ongeveer 20 ha per terrein).


Red de Rust : Indien we de norm van 20ha toepassen op het HondaPark te Balen - Olmen is het huidig circuit (dat niet meer uitbreidbaar is owv omliggende natuurgebieden) veel te klein (5ha)

 

§7.1.3. Ontwikkelingsperspectieven voor specifieke toeristischrecreatieve infrastructuren die een uitspraak op Vlaams niveau behoeven - Ontwikkelingsmogelijkheden voor lawaaisporten
Gezien de beperkte open ruimte in Vlaanderen, de hoge bevolkingsdichtheid en de hoge milieulast die eigen is aan gemotoriseerde sporten, is het aangewezen om te opteren voor een minimaal scenario dat tegelijkertijd een structurele oplossing kan betekenen voor de sector. Er wordt voor geopteerd om voor provincies waar nog geen locaties werden geselecteerd minimaal 1 locatie aan te duiden voor gereglementeerde omlopen per provincie.
Het kan gaan om de bestaande locaties die reeds over specifieke infrastructuur beschikken en die kunnen voldoen aan het afwegingskader of om nieuwe locaties. Voor de bestaande locaties wordt gestreefd naar een multifunctionele invulling. Bij het voorzien van nieuwe locaties voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten is deze multifunctionele invulling een uitgangspunt.
Onder gereglementeerde omlopen wordt verstaan: “Omlopen voor gemotoriseerde sporten waar meer dan 3 wedstrijden per jaar kunnen georganiseerd worden en waar permanent kan getraind worden en die volgens de Vlarem wetgeving als een klasse 1-inrichting worden beschouwd vanuit de normen wat geluid betreft. 
Er wordt geopteerd om voor de acute problematiek waarmee de motorsport geconfronteerd wordt en omwille van de populariteit van de sport, te werken met clusters van motorcross en aanverwante gemotoriseerde sporten (quad, 4x4, …). De aandacht zal vooral liggen bij de problematiek van permanente omlopen met trainingsfaciliteiten.
De terreinen voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten zullen worden vertaald in ruimtelijke uitvoeringsplannen, hetzij op provinciaal niveau, hetzij op gewestelijk niveau. Indien het op te maken ruimtelijk uitvoeringsplan betrekking heeft op processen of ruimtelijke eenheden van Vlaams niveau, zal de Vlaamse overheid het initiatief nemen, in andere gevallen neemt de provincie initiatief tot de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Bij de opmaak van een RUP wordt gestreefd naar een ruimtelijke bundeling van luidruchtige activiteiten om de omgevingshinder van dergelijke locaties te beperken.

 

Red de Rust :

  • het plan van 2005 om 4 omlopen per provincie te bekomen werd dus verlaten : 1 omloop per provincie volstaat !

  • voor nieuwe locaties is een multifunctionele invulling een uitgangspunt.

  • voor bestaande omlopen wordt gestreefd naar een multifunctionele invulling. Permanente omlopen met trainingsfaciliteiten moeten motorcross

  • clusteren met aanverwante gemotoriseerde sporten (quad, 4x4, …) --> hieraan voldoet het HondaPark niet ! (voldoen : Genk & Zolder ; voldoen eveneens niet : Lille en Lommel)

  • de terreinen voor permanente omlopen met trainingsfaciliteiten zullen worden vertaald in ruimtelijke uitvoeringsplannen, waarbij gestreefd zal worden naar een ruimtelijke bundeling van luidruchtige activiteiten om de omgevingshinder van dergelijke locaties te beperken. --> hieraan voldoet het HondaPark niet, gezien het in een potentieel stiltegebied ligt! (voldoen: Genk & Zolder (owv multifunctionaliteit) en Lommel (owv ndustriegebied) ; voldoet eveeens niet : Lille (in beperkte mate, ligt wel tegen autosnelweg)

 

Conclusie is dat het HondaPark 0/3 scoort aan de afwegingscriteria van het RSP Vlaanderen. Verder is het streefdoel van 4 omlopen per provincie gereduceerd naar 1 !

Nederland zet de trend met een indrukwekkende visie van Nederlandse ruimtelijke ordening mbt lawaaisporten! Gereglementeerde omlopen voor lawaaisporten (oa motorcross) kunnen alleen op gezoneerde industrieterreinen !

bron : Kenniscentrum InfoMil - Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastuctuur en Milieu)

De Wet geluidhinder (Wgh) en de Wet luchtvaart (Wl) zijn twee specifieke wettelijke kaders (en de daarop gebaseerde besluiten) ter voorkoming van geluidshinder die in acht genomen moeten worden bij ruimtelijke planvorming. Zij hebben betrekking op een aantal geluidsgevoelige bestemmingen in combinatie met een aantal belangrijke geluidsbronnen. Toch wil dat niet zeggen dat als deze wetten in acht worden genomen, er geen verdere akoestische afweging bij de vaststelling van bijvoorbeeld een bestemmingsplan meer nodig is (bv zo kan een horecabestemming (buitenrecreatie) die grenst aan een begraafplaats toch nog vanwege de geluidsaspecten mogelijk in strijd met een goede ruimtelijke ordening). Als een bepaalde bestemming en/of een bepaalde geluidsbron niet in de Wet geluidhinder (Wgh) is geregeld, moet in het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) toch een akoestische afweging gemaakt worden.

 

Dit zegt Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastuctuur en milieu) over Lawaaisporten mbt "het aspect geluid in de ruimtelijke planvorming" :

  1. Permanente race- en crossterreinen die meer dan 8 uren per week open zijn, zijn vergunningplichtig en vallen als “grote lawaaimakers” onder de Wgh. Zij kunnen zich alleen op gezoneerde industrieterreinen vestigen.

  2. Ook crossterreinen die minder dan 8 uur per week open zijn, zijn vergunningplichtig. Echter niet onder de Wgh en hoeven dus niet op een gezoneerd industrieterrein gevestigd te worden. Wel moet in verband met de geluidsbelasting rekening gehouden worden met afstanden tot nabijgelegen geluidsgevoelige objecten. De VNG publicatie geeft indicatieve afstanden tot rustige woonbebouwing. Bij terreinen die minder dan 8 uur per week in gebruik zijn, is dat 700 meter.

 

Verder dient men ook siltegebieden in overweging te nemen :

  1. Op grond van de Wet milieubeheer (Wm) kunnen de provincies in het provinciale milieubeleidsplan gebieden aanwijzen waarin de kwaliteit van het milieu (bodem, grondwater, geluid) bijzondere bescherming behoeft. De provincies verankeren stiltegebieden vaak in het streekplan. Gemeenten moeten dit vertalen naar hun bestemmingsplannen. Bepaalde bestemmingen worden dan uitgesloten of op afstand gehouden, zoals luidruchtige of verkeersaantrekkende bedrijven, recreatiebedrijven, toeristische attracties, kartingbanen, schietbanen en hondenpensions/hondenkennels. In de gebruiksbepalingen van het bestemmingsplan kunnen vervolgens luidruchtige c.q. verstorende activiteiten als verboden gebruik worden aangemerkt. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan: evenementen (zoals muziekfestivals) en allerlei lawaaisporten, zoals crossen met motoren en auto’s, autorally’s, modelvliegen en karten. In stiltegebieden mogen geen nieuwe geluidmakende functies worden toegelaten.

  2. Sinds de Europese richtlijn Omgevingslawaai in de Wgh is geïmplementeerd, kunnen naast de provincies ook tot een agglomeratie behorende gemeenten (door middel van een gemeentelijke verordening) zogenoemde stille gebieden (dus geen stiltegebieden) vaststellen.

 

Ten slotte verdienen ook Natuurgebieden speciale bescherming : 
Geluid kan ook in de vorm van verstoring van natuurgebieden een rol spelen in ruimtelijke planvorming. Meer informatie over verstoring en de invloed van ecologische aspecten op de planvorming staat in het Hoofdstuk Natuur.

 

Red de Rust : we zijn onder de indruk van deze visie op ruimtelijke ordening mbt lawaaisporten! Het sluit trouwens volledig aan met het advies PERMANTE OMLOPEN VOOR MOTORCROSS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN (30/11/2009) van de PMINA raad Antwerpen :  "§3 Advies : De PMiNa-Raad vraagt om opnieuw naar geschikte locaties in de provincie Antwerpen te zoeken daar waar al storend geluid aanwezig is zoals:... c. in of grenzend aan bedrijventerreinen."
Verder vragen we ons wel af of het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) wel voldoet aan de Europese richtlijn Omgevingslawaai. Deze heeft immers weerslag gekregen in Nederland in de Wet geluidshinder en deze is veel strenger van in Vlaanderen.

De PMINA raad stelt in haar advies PERMANTE OMLOPEN VOOR MOTORCROSS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN (30/11/2009) dat :

  1. §1 Advies 1 : De PMiNa-Raad adviseert, gezien de ruimtelijke onverenigbaarheid van zowel Kraaienhorst en Hondapark, om voor deze 2 locaties geen PRUP tot een permanent motorcrossterrein op te maken.

  2. §1 Advies 2 : De PMiNa-Raad vraagt om bij openbare onderzoeken niet enkel rekening te houden met absolute aantallen, maar ook oog te hebben voor het ruimtelijk draagvlak. Voor geïsoleerd liggende gebieden, zoals het Hondapark is het aantal direct omwonende zeer beperkt. Hier moet het ruimtelijk draagvlak doorwegen. De natuur kan immers geen bezwaarschriften indienen !

  3. §3 Advies : De PMiNa-Raad vraagt om opnieuw naar geschikte locaties in de provincie Antwerpen te zoeken daar waar al storend geluid aanwezig is zoals:

    1. vlak naast autosnelwegen bijvoorbeeld binnen een op- of afrittencomplex

    2. langsheen drukke spoorwegen

    3. in of grenzend aan bedrijventerreinen. Vermits hier vaak een economische claim rust, zal een financiële inspanning moeten worden gedaan.

    4. nabij een vliegveld

    5. binnen een hoogdynamisch recreatief knooppunt 

  4. §4 Advies 3 :  De PMiNa-Raad dringt erop aan ter dege (ook) rekening te houden met het ruimtelijk draagvlak. Dit is vooral van belang bij dossiers met een grote impact op de natuur en het landschap (zoals bv. Hondapark). 

  5. §5 Advies 1 : De provincie Antwerpen zou op zoek kunnen gaan naar locaties voor indoor motorcross. Hierbij denken we aan verlaten bedrijfsgebouwen, magazijnen, supermarkten, militaire gebouwen,… Mits goede akoestische isolatie is de geluidshinder voor omwonenden zeer gering of onbestaande.

  6. §5 Advies 2 : De provincie Antwerpen zou een voortrekkersrol kunnen spelen in het openen van een circuit voor elektrische motors. Dit biedt een innoverende en tegelijk duurzame oplossing. Elektrische motors zijn namelijk haast geluidloos, hebben geen schadelijke uitstoot en er is ook geen gevaar voor het doordringen van motorolie en brandstof in kwetsbaar oppervlakte- en grondwater. De provincie zou dan de eerste provincie zijn in Vlaanderen met een innovatieve duurzame oplossing voor de motorcross

 
... en leidt de PMiNa- Raad ook af uit het Milieubeleidsplan van de Vlaamse Overheid 2003-2010 dat een motorcrossterrein niet verenigbaar is met deze omgeving 

Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - Planningsproces voor landbouw, natuur en bos regio Neteland

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen stelde de Vlaamse overheid in 2006 een ruimtelijke visie op landbouw, natuur en bos op voor de regio Neteland.

Op 21 december 2007 nam de Vlaamse Regering kennis van deze visie en keurde ze de beleidsmatige herbevestiging van de bestaande gewestplannen voor ca. 44.500 ha agrarisch gebied én een operationeel uitvoeringsprogramma goed. In het operationeel uitvoeringsprogramma is aangegeven welke gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen de Vlaamse overheid de komende jaren zal opmaken voor de afbakening van de resterende landbouw-, natuur- en bosgebieden.
Kaarten met de gebieden waarvoor de bestaande gewestplannen herbevestigd zijn i.f.v. de agrarische structuur  : Kaart 3. Omgeving Lichtaart - Westerlo - Beverlo - Balen (pdf-31MB)

Red de Rust

Balen (Olmen) - Ham 

Leopoldsburg

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

info@mysite.com

Red de Rust

Omwonenden vereniging HondaPark Balen (Olmen)

 

Werkgroep Vzw VALK

Tel: 123-456-7890

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2015 by Red de Rust. Proudly created with Wix.com

 

bottom of page